Knowledge

Maak het jezelf makkelijk!

De leukste momenten in het jaar voor een marketeer is het ontwikkelen van een nieuwe campagne. Het moment om de briefing te maken, je bureau te briefen en de KPI’s vast te stellen. Een spannend proces waar je veel meningen moet managen en alle stakeholders tevreden moet houden. Meestal begint het met een simpele opdracht; breng product x onder de aandacht of realiseer een uplift in verkoop. Dat lijkt een heldere opdracht maar bij het bepalen van de KPI’s wordt het je toch weer lastig gemaakt.

Vrijwel alle stakeholders willen profiteren van de campagne die je gaat voeren. Je wordt gevraagd om ook nog bij te dragen aan de perceptie van het merk en een nieuw product erbij te introduceren. En met deze extra doelstellingen wordt je opdracht steeds complexer en het meten van het resultaat steeds moeilijker. Maar hoe kan je dit nou oplossen? En welk dashboard kan je ontwikkelen om alles overzichtelijk te krijgen.


Bepaal de Metric That Matters Most

Ondanks alle vragen vanuit verschillende stakeholders zal je toch een briefing moeten maken waar de uitdagingen in bepaald worden. Een essentieel onderdeel hierin is het ‘framen’ van het probleem.

Kies de juiste plek in de funnel

Hou het simpel! Dashboards met tientallen KPI’s worden al snel onoverzichtelijk, onbegrijpelijk en voegen geen waarde meer toe. Als je terug gaat naar de essentie van een KPI moet dit cijfer je informeren en en je richting geven waar je moet verbeteren. Maak daarom een dashboard met KPI’s met cijfers die je kan beïnvloeden en passen bij je funnel. Je enige focus zou dan moeten zijn om hierop bij te sturen en deze te overtreffen. En als je het goed doet, dan zie je dat direct terug.